Hatásmechanizmus

A bőr természetes folyamata az elszarusodás.

A hámréteg legalsó alrétege szorosan egymás mellett álló, magas nedvességtartalmú, henger alakú sejtekből áll. Ezek a sejtek folyamatosan osztódnak és megújulnak, ezáltal elkezdenek felfelé tolódni. Miközben haladnak felfelé egyre laposabbak lesznek, elvesztik a sejtmagjukat és fokozatosan elveszítik a víztartalmukat. Eközben a szemcsés és fénylő rétegben már megjelenik a szaru elő anyag, amiből a bőr legfelső rétegében lemezes szerkezetű szaru keletkezik. Ezek a szarulemezek maguktól is lekopnak, de ha a felső elhalt rétegének leválását meggyorsítjuk, sokkal jobb a bőr légzése, serkentjük az új sejtek képződését, a bőr természetes megújulását.
Erre az ún. hámlasztásra nagyon sokféle eszköz, anyag létezik a mechanikai, biológiai peelingektől kezdve az orvosi savas hámlasztásig. A kozmetikai mikrodermabrázió nem mély hámlasztó kezelés, csak a felső szaruréteg eltávolítását jelenti, ezáltal a bőr sokkal egészségesebb, jobb tónusú, feszesebb, fiatalosabb felületet kapunk. Fokozódik a mikrokeringés, ami segíti a kozmetikumok bejutását is, a bőr átjárhatóbbá válik. A mikrodermabrázió végezhető testen és arcon egyaránt.

Hatékonyan kezelhetők vele:hatasmechanizmus

 • kisebb ráncok csökkentése,
 • fakó, szürke stresszes, fáradt bőrök,
 • külső tényezők hatására kialakult pigmentrendellenességek,
 • hiperkeratózis,
 • májfolt,
 • tág pórusok,
 • zsíros, szeborrheás bőr.
 • acne, műtétek utáni atrófiás és keloidos hegek,
 • striák.

Mikrodermabrázió fajtái:

Alumínium-oxid kristályos:  Itt a készülék egy időben ki is fújja, és vissza is szívja az alumínium-oxid port. Egy kezelőfejen tehát két kis cső található. Két külső tartállyal rendelkezik. Egyikben a már felhasznált alumínium port, a másikban pedig amit a készülék a bőrre fúj. Sajnos a porszemcséket nem tudja a készülék teljes egészében visszaszívni a tartályba, ezért akár a kezelőágyra, akár a vendég ruhájára is juthat belőle.

Hidroabrázió: Ultrahang segítségével távolítjuk el az elhalt hámsejteket. Nagyon kíméletes a bőrhöz, extra érzékeny bőrökre ajánlott. Itt a kezelőfej ultrahangrezgéseket bocsát ki, és ez elporlasztja a vizet, mikro-robbanások jönnek létre, amelyek eltávolítják az elhalt hámsejteket. A sorozatos vibráció hatására a vízcseppek segítik leválni az elhalt szarulemezeket. Nagyon gyengéd a bőrhöz, és éppen ezért nem is annyira hatékony.

Gyémántfejes mikrodermabrázió: A legkorszerűbb bőrcsiszoló készülék.

A készülék kezelőszárán egy cső található, mely gyakorlatilag egy vákuumcső erre kell ráhelyezni a gyémántszemcséket tartalmazó csiszolófejet. Ezt a bőrre helyezve a fej lecsiszolja az elhalt hámsejteket, a vákuum pedig azonnal felszívja egy külső tartályba. Kezdetben egy szűrővel rendelkeztek a gépek, amit minden kezelés után tisztítani, vagy cserélni volt szükséges. Ezt továbbfejlesztve egy külső tartállyal látták el a készülékeket, ahova a lecsiszolt szarusejteket automatikusan gyűjti. Ezt kell időnként kitisztítani a készüléken. Ezen kívül a bőr érzékenységétől, és a bőr problémától függően személyre szabottan tudjuk végezni a kezelést, mert egy csiszolófej készlet többféle érdességű fejet tartalmaz. A vákuum erőssége is eszerint állítható. Így biztonságosan tudjuk kezelni vele az akár extra érzékenységű bőröket is. Külön kezelőfejek léteznek arcra, testre, és akár a nehezen elérhető kisebb helyekre is, mint például a szemkörnyéke, száj környéke.

A gyémántfejes mikrodermabrázió előnyei:

 • irányított és személyre szabott kezelés,
 • tiszta, precíz munka végezhető vele,
 • nincsenek eltömődött pórusok,
 • a hámlasztás mélysége látszik,
 • gyengéd a bőrhöz, mégis hatékony.

Bármelyik mikrodermabráziót választjuk egyiknél sincs fájdalom. Mindegyik kellemes masszázsérzettel jár.Kizárólag enyhe bőrpír keletkezhet a bőrön, de ez is nagyon rövid ideig tart. Abban az esetben, ha a kezelést túl gyakran, vagy túl sokszor alkalmazzuk, vagy gyémántfejes dermabráziónál nem a megfelelő csiszolófejjel, vagy vákuumerősségen dolgozunk sajnos előfordulhat a bőr elvékonyítása. Ez az amit gondosan be kell tartani, mert gyakorlatilag ezzel tudunk problémákat okozni a bőrben. Mindig szem előtt kell tartani a folyamatosság és mértékletesség elvét, amivel a bőrt meg tudjuk óvni az esetleges károsodásoktól. Ezen kívül fontos a csiszolófejek sterilitása is. Minden kezelés után el kell távolítani alaposan róla a maradék szarulemezeket, és eszközfertőtlenítőben áztatva sterilizáljuk. A következő kezelés előtt mindig meg kell várni, míg teljesen meg nem szárad a csiszolófej, és ezután kezdhetjük a műveletet. Ez a kezelés fényérzékennyé teszi a bőrt így nyári időszakban ne végezzük, vagy kizárólag erős fényvédelem mellett. Ezek betartása mellett semmilyen mellékhatása nincs a kezelésnek.

Gyémántfejes mikrodermabráziós kezelés menete:

 1. Felmérjük a bőr állapotát, ez alapján kiválasztjuk a bőrnek megfelelő csiszolófejet.
 2. Letisztítjuk a bőrt a bőrtípusnak megfelelő arctejjel, tonikkal.
 3. Ezután nagyon alaposan lefertőtlenítjük mind a kezelőfejet, mind pedig a bőrt, hogy zsíranyagoktól mentes matt felületen tudjunk dolgozni. Ennek hiányában a csiszolófej csak csúszik a szarulemezeken, de nem csiszolja le azokat.
 4. Ezután a kifeszített bőrön kis részenként lecsiszoljuk a bőrt. Ezt vízszintes, függőleges, és a két keresztirányban tehetjük meg. Mindig figyelni kell csiszolás közben a bőr állapotát, nehogy túlcsiszoljuk a bőrt. Általában irányonként 4-5 alkalommal célszerű egy területre rámenni egy kezelésen belül. Maximálisan addig kezelhető a bőr, amíg erősen ki nem pirul. Ezután már nagyon ne csiszoljunk, mert nem csak az elhalt, de a még élő sejteket is lecsiszoljuk, ezzel egyrészt nagyon érzékennyé, másrészt nagyon vékonnyá tesszük a bőrt. Ha szemet és nyak dekoltázst kezelünk mindig vegyük lejjebb a vákuum erősségét. Ha kész vagyunk a csiszolással érdemes mindig valamilyen hatóanyag bevitelt alkalmazni. Akár csak egy ultrahangot, masszázst, akár elektroporációt, de akár dermarollert is használhatunk utána, minden sokkal látványosabb és hatékonyabb lesz. Akár tisztító kezeléssel is kombinálhatjuk. Sokkal könnyebben tisztíthatók a pórusok, és a hatóanyagok nagyobb mértékben szívódnak fel.

Lehetőleg nyári időszakban ne végezzünk bőrcsiszolást, mert fényérzékennyé teszi a bőrt.

Legutolsó lépésként mindig vigyünk fel a bőrre fényvédő krémet.

A kezelés hatására a bőr puha lesz, a finom ráncok halványodnak, az arc színe egyenletesebb lesz, a hegek elhalványodnak, a bőr tónusa, rugalmassága fokozatosan javul.

Nagyon hatékony a  hegek kezelésére és pigmentfolt halványításra is. Akár akné utáni hegek, akár műtétek utáni hegekről beszélünk, önmagában is látványos eredményt tudunk elérni a mikrodermabráziós kezeléssel. A kezelés után egyből látható az eredmény, de minden kezelés után egyre jobb. Nagyon jól kombinálható ebben az esetben is mezoterápiával illetve dermarollerrel. A maximális eredmény eléréséhez dermarollerel is tudunk hegeket kezelni. Itt a mikrodermabrázió kívülről csiszolja a felső rétegeket, a dermaroller pedig belülről kezd el kollagént termelni, ami kitölti a hegeket. Ezzel a kezeléssel szinte teljesen eltüntethetők a hegek. Tudunk a rollerezéshez hatóanyagokat is használni, melyek lehetnek feszesítő anyagok, amik még tovább fokozzák az eredményt. Pigmentfolt halványításnál sokszor elegendő önmagában a bőrcsiszolás is, mert van, hogy csak a felsőbb rétegek vannak bepigmentálva. Itt a szarulemezek leválásának meggyorsításával nagyon szép eredményt tudunk elérni akár 4-5 alkalmas kúrával is. Ha ez már nem elegendő, itt is tudjuk kombinálni akár mezoterápiával, akár dermarollerrel a kezelést, amivel be tudunk vinni pigmentfolt halványító hatóanyagokat. Ilyen hatóanyagok   lehetnek a Glikolsav, Tejsav illetve a Glutathion, Taurin. Nagyon lényeges, hogy a pigmentfolt halványítást semmiképpen ne kezdjük el nyári időszakban. Így ezt lehetőleg hagyjuk az őszi téli időszakra, és nyáron a kialakult eredmény megtartásáé legyen a főszerep a fényvédő krém folyamatos használatával.

Problémás aknés bőrre is hatékonyan használható a bőrcsiszolás. Mivel itt a bőr megvastagodása miatt a faggyú nem képes kiürülni, ezért ha koptatjuk ezt a réteget, a faggyú is könnyebben ürül. Emellett sokkal több oxigén jut a sejtekhez. Tudunk használni a csiszolás után akár faggyútermelés csökkentő, akár hámlasztó anyagokat is. Ezzel akár megelőzhetjük az aknék következményeként létrejövő hegeket is.

A mikrodermabráziós kezelés ellenjavallatai:

 • gyulladásos folyamatokat,
 • érfalak gyengesége,
 • különböző bőrbetegségek, fertőzések,
 • daganatos megbetegedések,
 • friss sebek, sérülések, ide tartoznak a friss tetoválások is,
 • antibiotikumok, a bőr elvékonyodását előidéző gyógyszerek szedése,
 • terhesség, szoptatás,
 • pacemaker.

Utóápolási tanácsok

 • A kúra ideje alatt tilos szoláriumozni, napozni.
 • Fényvédő használata szükséges a kúra egész ideje alatt.
 • A kúra ideje alatt ne vegyen igénybe semmilyen IPL, vagy lézer kezelést.
 • A bőr elvékonyodását okozó gyógyszereket, hámlasztó kezeléseket tilos használni a kúra ideje alatt, és az azt követő 30 napban.

Szalonunkban évek óta nagyon szép eredményekkel végezzük a gyémántfejes mikrodermabráziós kezelést más egyéb kezelésekkel kombinálva is. Akár mezoterápiával, de akár dermarollerrel is.